Och vem vill lagga ner bibliotek?

(är fortfarande i Thailand och saknar därfor å, a och ö men har kanske kommit på ett sätt att fixa detta – om texten ser annu värre ut misslyckades det…) Hade egentligen tänkt skriva några rader om ”1984”, George Orwells skakande framtidsskildring om ett samhälle där olika tankar inte tillåts och där Storebror ser allt och kontrollerar allt. Men plotsligt har jag istället hamnat mitt i en debatt om biblioteken i örebro. Det är i och för sig lite oklart hur jag hamnade i centrum av denna debatt – jag har som ordförande i Kultur- och medborgarnämnden ännu inte haft anledning att ha några åsikter om de besparingsforslag som förts fram av bibliotekens ledning. Jag har dock tidigare skrivit om (och tagit ställning mot en del av) dessa förslag (fast det verkar ju ingen ha läst -allra minst de som kritiserar mig for de lagda förslagen…).

Det blir inte så koncentrerat när man sitter och skriver i ett internetcafe med obekväma stolar och tangentbordet strax under hakan. Men jag ska ända forsöka kommentera några saker i debatten.

1. De föreslagna besparingarna (cirka 600 000) beror inte på att biblioteken får mindre pengar i år – tvärtom får de lika mycket pengar som förra året. 600 000 av bibliotekens budget på cirka 33 miljoner motsvarar 2 procent. For en vanlig familj med inkomsttagare skulle det vara cirka 300-500 kronor i månaden i oförutsedda kostnader. Och det tvingas nog de flesta stå ut med då och då.
2. Biblioteken är viktiga och ska utvecklas. Om detta har jag skrivit tidigare.
3. De förslag på besparingar som presenterats kommer fran bibliotekets personal och chefer – vi politiker har inte tagit ställning till dem (men på annan plats har jag kommenterat dem).
4. Peter Ekström (som i NA tydligen hoppat på mig för dessa besparingsförslag) kunde ganska lätt ha fått svar på sina fragor – om han varit intresserad… Han hade kunnat maila mig, han hade kunnat läsa det jag skrivit tidigare i NA eller det jag skrivit här pa bloggen. Men det var kanske för jobbigt. Roligare att hoppa på en politiker. I sitt debattinlägg staller han två fragor som jag kunnat besvara väldigt enkelt.
”Finns det ett parti som vågar stå upp för något som vi uppfattar som så självklart som bibliotek?” Ja. Socialdemokraterna gör det (liksom alla andra politiska partier i kommunen – vi är rätt överens om detta i nämnden).
”Är det någon som håller med mig när jag säger att biblioteksfilialerna borde återskapas och få rollen att sprida demokratin i samhället.” Ja. Jag, Socialdemokraterna och alla andra ledamöter i Kultur- och medborgarnämnden håller med. Om Peter Ekström brytt sig om att läsa det uppdrag som biblioteken har att rätta sig efter hade han insett det.
5. Alla verksamheter i kommunen ska hålla sin budget. Det är självklart eftersom kommunen är demokratiskt styrd och det faktiskt är helt omöjligt att hushålla med skattebetalarnas pengar om det inte vore så. Och biblioteken har fått ett uppdrag och en budget att följa. Peter Ekström tycker att man ska göra undantag, att biblioteken inte ska behova hålla sin budget. Men hur gör vi med fritidsgårdarna? Skolan? Förskolan? äldrevården? Kulturskolan? Vägarna? och så vidare. Peter Ekström tycker inte att biblioteken ska spara eftersom det bara handlar om ”621 000 kr, som i kommunens totala budget är en struntsumma”. Okej. Låt oss räkna efter. Om detta (2 procent) är en struntsumma så innebar det att skolorna i Orebro kan dra över sin budget med ungefär 40 miljoner. En struntsumma? Om alla verksamheter i kommunen skulle dra över sin budget med 2 procent blir det 80-100 miljoner. En struntsumma? Eller gäller Peter Ekströms resonemang bara biblioteken?
6. I ett uttalande har Svensk Biblioteksförening (en lobbyorganisation som till stor del finansieras av kommunerna och som i allmänhet just skäller på kommunerna…)
kommenterat de ”föreslagna neddragningarna på bibliotekets budget” ( som alltså inte är några forändringar i budgeten…). För Svensk Biblioteksförening var detta bara ytterligare ett tillfälle att få komma ut med sitt budskap, och som det heter: kolla aldrig en bra story – då kanske den spricker…

Jag tycker att det är bra att vi diskuterar bibliotekens verksamhet. Och alla får tycka precis vad de vill om detta. Men om en debatt ska bli någorlunda meningsfull krävs att man lyssnar på fakta och argument innan man skriker så högt man kan. Men som vanligt är det lättare att kritisera, skälla och håna. Som George Orwell skrev: ”Okunnighet ar styrka”…

(På söndag är jag åter i Sverige och då ska jag även svara i NA.)

En reaktion på ”Och vem vill lagga ner bibliotek?”

  1. Om det ska kallas skäll att rycka ut till försvar för att barn och ungdomar ska ha tillgång till fungerande skolbibliotekscentraler och bokbilar så må det vara hänt. Jag och Svensk Biblioteksförening tänker inte ta åt oss och inte heller sluta upp att upplysa om bibliotekens betydelse. Vi skriker inte så högt vi kan och försöker heller inte använda tillmälen om dem vi vill samtala med.

    Sverige som nation, dess invånare och kommuner står inför stora framtida utmaningar. Det handlar bl a om att stå stark i den internationella konkurrensen genom en stadig tillväxt närd av innovationskraft och hög kompetens. För att det ska gå bra för Sverige som nation men också för Örebro som kommun, så måste det gå bra för dess invånare när de söker, skaffar och bygger på sitt kunnande och vetande. Då behövs bl a fungerade skolbibliotekscentraler och bokbilar. Om jag och Björn Sundin kan komma överens om det är det bara bra.

    Brister i biblioteksverksamheten får konsekvenser för skolan. Lärarnas Riksförbund kom i september med sin rapport ”Läsa för att lära”. De konstaterar där att 16 procent av de tillfrågade eleverna aldrig läser böcker utanför skolan och att hela 18 procent aldrig läser böcker i skolan. Lärarnas Riksförbund vill att alla skolor ska ha bemannade skolbibliotek och att anslagen till mediainköp ska ökas. Enligt lärare på universitet och högskolor brister gymnasieeleverna i flera färdigheter. Skolverket redovisar i sin rapport (268/2005) att flertalet av de tillfrågade lärarna bl a anser att förkunskaperna i att skriva och läsa borde vara bättre. Till detta kommer att den senaste SOM-rapporten från Göteborgs universitet redovisar ökade klyftor mellan hög- och lågutbildad när det gäller bokläsning, biblioteksbesök och internetanvändning. Dessa fakta har vi pekat på i en skrivelse till Örebro kommun.

    Vi avslutar skrivelsen med att be Örebro kommun att, utifrån detta, analysera föreliggande besparingskrav på biblioteksverksamheten i Örebro för att motverka en liknande utveckling Örebro. Vi har aldrig påstått att förslagen skulle vara politiska. I ett medborgarperspektiv är faktum att det inom Örebro kommun framkommit förslag om neddragningar på biblioteksverksamheten för att hålla den inom budget. Du är politiskt ansvarig för biblioteken och får då också räkna med att bli ställd till svars för de eventuella effekter som kan uppstå när bibliotekets verksamhet inte ryms inom sin budget, utan att avfärda det som skäll.

    Vår förhoppning är att bl a du ska finna vägar att möjliggöra för Örebro och dess invånare att ha tillgång till god biblioteksservice för att främja kunskap, innovationskraft och tillväxt. Du har chansen att göra skillnad. Vi hoppas att du tar den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *